Bruk beholderen til matavfall når du får den – og ta en titt i den…
Når renovatørene kommer med matavfallsbeholderen skal du gjøre to ting: Starte sortering av matavfall med en gang – og du skal ta en titt i beholderen: Her finner du en bøtte til kjøkkenet og bioposer som passer til bøtten. Du finner også en brosjyre med informasjon og en kildesorteringsguide på baksiden. Du kan også delta i en quiz og det er tegnekonkurranse for barn – begge deler gir mulighet for å vinne en gave fra Senja Avfall.
Bøtten til kjøkkenet er liten
Bøtten er spesiallaget til matavfall med god lufting. Den er liten, og du kan med fordel gi deg selv en god vane: Når posen er fylt, bind 2 knuter på bioposen og legg den matavfallsdunken. Kanskje hver dag?
Bioposene nedbrytelige og gratis – bruk dem med god samvittighet
Posene til bøtten er laget av et maismateriale, som er bio-nedbrytelig. Det er bra for miljøet, men gjør også at holdbarheten er begrenset: Bruk derfor bioposene med god samvittighet. Når du holder på å gå tom, binder du en tom pose på matavfallsdunken. Da vet renovatøren at du skal ha en ny rull.
Slank restavfallet for matavfall, papir/papp og emballasje
Senja Avfall sine analyser viser at 11 % i restavfallet fra husholdningene er matavfall. Faktisk er det bare om lag halvparten av avfallet i restavfallsbeholderen som er restavfall. Plast alene utgjør nesten en tredjedel, men det finnes også emballasje. Derfor må vi sammen slanke restavfallet Finn alt om kildesortering og gode tips til mindre avfall på www.sortere.no
Ny henterutiner - med innkjøringsperiode
Vi vil hente matavfall hver 14. dag. Men det er mange ruter og lange avstander i Midt-Troms. Derfor vil der gå noen uker innkjøring av nye rutiner. Det er to kamre på renovasjonsbilene og det blir rullert mellom henting av restavfall og papp/papir/drikkekartonger. Sekken til plastemballasje hentes sammen med beholderen til papp/papir/drikkekartonger (oppdatert 23.10.24). Fordi det blir tømming av restavfall hver 4. uke er det ekstra viktig å slanke restavfallet.
Emballasje av glass og metall skal på returpunkt (sammen med store pappesker)
Makrellboksen. Kaviartuben. Aluminiumsfolie. Syltetøyglass. Det er nesten alltid gjenvinnbar emballasje rundt maten vår. Bring det til ditt returpunkt - sammen med store pappesker - neste gang du er på farten. I Norge nyttiggjør vi 100 % av innsamlet glass- og metallemballasje til materialgjenvinning. Det er bra for samfunnsøkonomien, mennesker og ikke minst miljøet. Gjenvinning av materialer er viktig fordi det reduserer uttak av nye råvarer og bidrar til redusert energiforbruk til slik produksjon.
Finn mer informasjon
- I appen MIN RENOVASJON og på www.senja-avfall.no under menypunktet «Husholdning/Min renovasjon» finner du din tømmekalender og kan få varsel. Du finner også dine returpunkter, gjenvinningsstasjoner og mer informasjon om kildesortering
- På sortere.no finner du alt om sortering og om sorteringsmerkene
Last ned brosjyre om matavfall (PDF)