Interne roller
2.1 Styrer
Styrer/enhetsleder er barnehagens øverste leder og har ansvar for pedagogisk, personal og administrativ ledelse i en barnehage. Styrer er ansvarlig for barnas læringsmiljø og for å legge til rette for gode utviklingsprosesser i barnehagen. Styrer er ansvarlig for at alle ansatte får veiledning og støtte i arbeid med å skape et godt læringsmiljø for barna i samarbeid med personalet (Rammeplanen for barnehager, 2017, s.16).
Styrer/enhetsleders oppgaver:
- ansvar for at barn med behov får spesialpedagogisk hjelp.
- påse at nødvendige tiltak iverksettes i påvente av sakkyndig vurdering.
- Ved henvisning til PPT som fører til vedtak, skal styrer i samråd med spesialpedagog og pedagogisk leder tilrettelegge for tiltak til barn på bakgrunn av sakkyndig vurdering.
- sikre samarbeid med andre tverrfaglige instanser.
I starten av hvert barnehageår anbefales forventning- og avklaringsmøte mellom styrer/enhetsleder og styrerassistent for å fordele konkrete arbeidsoppgaver uavhengig av endring i personalsammensettingen.
2.2 Styrerassistent
Styrerassistent skal bistå enhetsleder i det faglige og administrative arbeidet på enheten med å sikre at tjenesten blir utført i samsvar med gjeldende lover, forskrifter og aksepterte standarder.
Styrerassistentens oppgaver:
- bistå enhetsleder med tilrettelegging og organisering av arbeid (f.eks.: morgenmøte)
- ivareta kvalitetsutvikling internt og med eksterne aktører
- bidra til enhetens faglig og forsvarlig drift samt utvikling
- delta i personaladministrative oppgaver
- internkontroll
- fungere som stedfortreder ved enhetsleders fravær jmf. Pkt. 2.1
2.3 Spesialpedagog/ pedagog som utfører spesialpedagogisk hjelp
Spesialpedagogisk hjelp skal skje i trå med sakkyndig vurdering gitt av PPT. Hjelpen kan organiseres på ulike måter, men skal bidra til å støtte barnets trivsel og helhetlige utvikling. Det kan skje individuelt eller i gruppe (Barnehageloven, §31). Spesialpedagogisk veileder vil være et nyttig verktøy for denne rollen.
Oppgaver til spes.ped / ped. som utfører spes.ped hjelp:
- organisering og framdrift av arbeidet ut ifra tiltak rundt barn hvor det anses nødvendig for barnets utvikling utover det som dekkes innenfor det allmenpedagogiske (systemnivå).
- støtte og veilede ansatte og foresatte, støtte pedagogisk leder i å tilpasse det allmenpedagogiske tilbudet etter barnas behov og forutsetninger samt gjennomføre observasjoner, evaluere og justere tilretteleggingen i samarbeid med avdelingen og foresatte. I tillegg gjennomføre tiltak som en del av utprøvingsfase før en eventuell henvisning til PPT.
- Jobbe tverrfaglig sammen med pedagogisk leder og styrer for å sikre tidlig innsats i samarbeid med foreldre/foresatte, PPT, barnevern, helsestasjon og andre aktuelle eksterne instanser.
- jobbe med tidlig innsats hvor målet er at alle barn skal føle at de er en del av et inkluderende fellesskap (Meld. St. 6), samt holde seg faglig oppdatert gjennom kurs og møter.
- Skriftliggjøring av det pedagogiske arbeidet, i form av IUP, årsrapport, observasjonsnotat, m.m.
2.4 Pedagogisk leder
Pedagogisk leder har ansvaret for å iverksette og lede det pedagogiske arbeidet i tråd med barnehageloven og rammeplanen (jmf. rammeplanen 2017, s 16.) Pedagogisk leder skal veilede personalet og sørge for at det pedagogiske innholdet oppfylles i det daglige innholdet i barnehagen.
Pedagogisk leder:
- lede arbeidet med planlegging, gjennomføring og dokumentasjon
- vurdering og dokumentasjon av innhold samt barns utvikling
- helhetlig ansvar for organisering av fremdrift i det pedagogiske arbeidet på avdelingen
- utvikling av et inkluderende læringsmiljø i barnegruppen
- kartlegging, observasjon og dokumentasjon av barns utvikling, ansvar for pedagogisk rapport
- planlegge, lede og holde avdelingsmøter og veilede personalet
- bidra i utviklingsarbeid og holde seg faglig oppdatert gjennom ressursteam, (eksterne veiledninger) kurs og fagmøter
- planlegge og organisere foreldresamarbeidet og sørge for god informasjonsutveksling mellom barnehage og hjem
- skal informere styrer/enhetsleder om barn med utfordringer samt være oppmerksom på forhold som kan føre til barneverntjenesten (barnehageloven § 46)
- I samråd med styrer/enhetsleder, melder pedagogisk leder opp saker til PPT hvor det anses nødvendig med en sakkyndig vurdering
2.5 Barnehagelærer
Barnehagelærer fungerer som pedagogisk leders stedfortreder og er ansvarlig ved pedagogisk leders fravær. Barnehagelærer tar da over pedagogisk leders arbeidsoppgaver (jfr. pkt. 2.4).
2.6 Fagarbeider.
Fagarbeider skal bidra til utvikling av læringsmiljøet sosialt og faglig i barnehagen og være med på å skape et godt personal og foreldresamarbeid.
Fagarbeiders oppgaver:
- planlegge, gjennomføre og vurdere arbeidet i barnehagen i samarbeid med pedagogisk leder eller barnehagelærer
- utvikle læringsmiljøet faglig og sosialt
- daglig samarbeid med foreldre og delta på foreldresamtaler
- observasjoner av enkeltbarn og barnegruppen
- delta i utviklingsarbeid i barnehagen
- fagarbeidere har ansvar for veiledning av lærlinger, delta på kurs og møter i regi av offentlig opplæringskontorer som lærling er tilknyttet. Avsettes 1 time planleggingstid, samt 1 time veiledning.
- fagarbeider deltar på møtene som omhandler lærlingens utvikling
2.7 Assistent
Assistenten skal også bidra til å utviklelæringsmiljøet sosialt og faglig samt skape et godt personal og foreldresamarbeid.
Assistentens oppgaver:
- assistenter har veiledningsansvar for elever som er i praksis. Det skal avsettes tid til planlegging og veiledning
- assistenter deltar på evalueringsmøtet på slutten av elevens opphold
- observasjoner av enkeltbarn og barnegruppen
- delta i utviklingsarbeid i barnehagen
I tillegg har Vasshaug Barnehage en kjøkkenassistent.
2.8 Kjøkkenassistentens oppgaver:
- fordeler mat til avdelingene på dager hvor det serveres varm mat. Maten er tilberedt på sykehjemmet
- bistår i påsmøring av mat og oppvask
- er tilgjengelig som ansatt på avdelinger der det er behov
- har ansvar for matbestilling, ta imot kjøkkenvarer, og har ansvar for å holde kjøkkenet rent i forhold til gjeldende regler og lovverk.
- Oversikt over barnas allergier og andre behov i forhold til mat
- Kjøkken assistenten kan inkludere barna blant annet: I forhold til høytider, Lucia, solfest og markering av andre merkedager. Det kan være 17 mai eller samefolkets dag. Da blir det servert/bakt mat som barna deltar i små grupper. Barna er sammen med de voksne på kjøkkenet for å lære seg å måle og veie. Eller hente mat og drikke for dagen til sin avdeling. Eks. plukke bær, rense bær og lage syltetøy (tema: høst)
Møtearenaer
Morgenmøte |
|
Vasshaug |
Lauvmakken |
Deltakere: Tidligvakten på hver avdeling samt styrer Ansvarlig: Styrer Hyppighet: Hver morgen, kl. 08:45 – 09:00 Saksområde: Oversikt over dagen, herunder møter, turer, ansatte og fravær |
Deltakere: Tidligvakten på hver avdeling samt styrer Ansvarlig: Styrer Hyppighet: Hver morgen, kl. 08:45 – 09:00 Saksområde: Oversikt over dagen, herunder møter, turer, ansatte og fravær
|
Fagmøter |
|
Vasshaug |
Lauvmakken |
Deltakere: Alle ansatte, ink lærlinger Ansvarlig: Styrer Hyppighet: Ut ifra behov Saksområde: På disse møtene jobber de ansatte med utviklingsarbeid og implementering ny kunnskap. Tema for et fagmøte i en barnehage kan f.eks. være: Førstehjelpskurs, pedagogisk analyse, BTI, m.m. |
Deltakere: Alle ansatte, ink lærlinger Ansvarlig: Styrer Hyppighet: Hver 6. uke Saksområde: På disse møtene jobber de ansatte med utviklingsarbeid og implementering ny kunnskap. Tema for et fagmøte i en barnehage kan f.eks. være: Førstehjelpskurs, pedagogisk analyse, BTI, m.m. |
Personalmøter |
|
Vasshaug |
Lauvmakken |
Deltakere: Alle ansatte, ink lærlinger Ansvarlig: Styrer Hyppighet: Ut ifra behov Saksområde: Personalmøtet er en arena hvor ansatte mottar informasjon som omhandler organiseringen på arbeidsplassen. Det er en arena for de ansatte kan medvirke ved å dele synspunkter og innspill før arbeidsgiver tar endelig beslutning. Et eksempel på tema på personalmøte kan være timeregistrering og opplæring i dette, arbeidsmiljø og trivsel, foreldresamarbeid m.m. |
Deltakere: Alle ansatte, ink lærlinger Ansvarlig: Styrer Hyppighet: Ut ifra behov Saksområde: Personalmøtet er en arena hvor ansatte mottar informasjon som omhandler organiseringen på arbeidsplassen. Det er en arena for de ansatte kan medvirke ved å dele synspunkter og innspill før arbeidsgiver tar endelig beslutning. Et eksempel på tema på personalmøte kan være timeregistrering og opplæring i dette, arbeidsmiljø og trivsel, foreldresamarbeid m.m. |
Avdelingsmøter |
|
Vasshaug |
Lauvmakken |
Deltakere: Alle ansatte på avdelingen Ansvarlig: Pedagogisk leder Hyppighet: Hver uke Saksområde: Planlegging av avdelingens arbeid, foreldresamtaler, oppfølging av saker på avdelingen, eller arbeid med områder som er bestemt på fagmøter/personalmøter. |
Deltakere: Alle ansatte på avdelingen Ansvarlig: Pedagogisk leder Hyppighet: Hver uke Saksområde: Planlegging av avdelingens arbeid, foreldresamtaler, oppfølging av saker på avdelingen, eller arbeid med områder som er bestemt på fagmøter/personalmøter. |
Ledermøte |
|
Vasshaug |
Lauvmakken |
Deltakere: Pedagogiske ledere og styrer/styrerassistent Ansvarlig: Styrer/styrerassistent Hyppighet: (må sjekkes opp) Saksområde: På møtene diskuteres saker som omhandler den daglige driften på de enkelte avdelingene, samt hele barnehagen. Arbeidet fra utviklingsgruppa videreformidles, og en diskuterer implementeringen av arbeidet samt hvordan en kan utnytte ressurser og samhandling avdelingene imellom. |
Deltakere: Pedagogiske ledere og styrer Ansvarlig: Styrer Hyppighet: Hver 6.uke Saksområde: På møtene diskuteres saker som omhandler den daglige driften på de enkelte avdelingene, samt hele barnehagen. Arbeidet fra utviklingsgruppa videreformidles, og en diskuterer implementeringen av arbeidet samt hvordan en kan utnytte ressurser og samhandling avdelingene imellom. |
Utviklingsgruppe |
|
Vasshaug |
Lauvmakken |
Deltakere: Pedagogiske ledere/fagarbeidere Ansvarlig: Styrer/styrerassistent Hyppighet: (må sjekkes opp) Saksområde: Utviklingsgruppen er ansatte i barnehagen som er satt sammen for å bidra til implementering og videreføring av satsningsområdet som er bestemt av kommunal administrasjon eller innad i den enkelte barnehagen. Områder som utviklingsgruppen skal bistå med kan være kompetanseløftet, arbeidsmiljø, satsninger på regionalt- og nasjonalt nivå, ny rammeplan og andre lovverk og regler. Gruppa skal fungere som drivere av arbeidet og har formidlingsansvar til alle ansatte som jobber i barnehagen. Det er viktig at arbeidet er godt forankret hos ledelsen i den enkelte barnehage. Dette sikres ved at styrer/enhetsleder eller styrerassistenten er med i utviklingsgruppa. |
Deltakere: Fagarbeidere Ansvarlig: Styrer/Pedagogisk leder Hyppighet: Hver 6. uke Saksområde: Utviklingsgruppen er ansatte i barnehagen som er satt sammen for å bidra til implementering og videreføring av satsningsområdet som er bestemt av kommunal administrasjon eller innad i den enkelte barnehagen. Områder som utviklingsgruppen skal bistå med kan være kompetanseløftet, arbeidsmiljø, satsninger på regionalt- og nasjonalt nivå, ny rammeplan og andre lovverk og regler. Gruppa skal fungere som drivere av arbeidet og har formidlingsansvar til alle ansatte som jobber i barnehagen. Det er viktig at arbeidet er godt forankret hos ledelsen i den enkelte barnehage. Dette sikres ved at styrer/enhetsleder eller styrerassistenten er med i utviklingsgruppa. |
Ressursteam |
|
Vasshaug |
Lauvmakken |
Deltakere: PPT, pedagogisk leder for gjeldende avdeling, styrer/styrerassistent Ansvarlig: Styrer/styrerassistent melder opp saker til PPT, etter pedagogisk leder har meldt ifra til styrer/styrerassistent. Styrer/styrerassistent tildeler tid til de saker som er meldt opp. Hyppighet: 3 møter før jul, og 2 møter etter. Ressursteam ved behov kan oppstå imellom dette. Saksområde: Hensikten med ressursteam er å sikre tidlig innsats og vektlegge universelt forebyggende arbeid for alle barn. I ressursteam diskuteres saker på individnivå og systemnivå. Ved individnivå innhentes alltid godkjenning fra foreldre/foresatte. Foreldre/foresatte inviteres inn til å være med på ressursteam. Saker som kan være aktuelle på systemnivå er språkmiljø, lek- og læringsmiljø og andre tema som er aktuelle for gruppa. Arbeidet skal følge Walter Frøyens spesialpedagogiske hjulet. Se vedlegg. |
Deltakere: PPT, pedagogisk leder for gjeldende avdeling, styrer Ansvarlig: Styrer melder opp saker til PPT, etter pedagogisk leder har meldt ifra til styrer. Styrer tildeler tid til de saker som er meldt opp. Hyppighet: 3 møter før jul, og 2 møter etter. Ressursteam ved behov kan oppstå imellom dette. Saksområde: Hensikten med ressursteam er å sikre tidlig innsats og vektlegge universelt forebyggende arbeid for alle barn. I ressursteam diskuteres saker på individnivå og systemnivå. Ved individnivå innhentes alltid godkjenning fra foreldre/foresatte. Foreldre/foresatte inviteres inn til å være med på ressursteam. Saker som kan være aktuelle på systemnivå er språkmiljø, lek- og læringsmiljø og andre tema som er aktuelle for gruppa. Arbeidet skal følge Walter Frøyens spesialpedagogiske hjulet. Se vedlegg. |
Forskjell på lavterskelnivå, tilstedeværelse og ressursteam |
|
Lavterskelnivå |
Råd og veiledning hvor målet er å etablere tidlig og god hjelp slik at det ordinære barnehagetilbudet kan ivareta barn i et inkluderende og tilpasset miljø. Tilbudet baserer seg på at barnehagen/avdelingen henvender seg med ønske om “hjelp til selvhjelp” eller forbedringsarbeid. Laget rundt barnet kan gi råd og veiledning innenfor forskjellige områder som for eksempel lek- og læringsmiljø, relasjoner, samspill, språk og språkstimulering. Barnehagen er eier av saken og har ansvar for å dokumentere arbeidet der det er hensiktsmessig. Ansvarlig: Den som har en undring diskutert saken med sin leder eller avdelingen, og det avgjøres hvem som tar kontakt. |
Tilstedeværelse |
Tilstedeværelsen er kommet på bakgrunn av PPTs mandat hvor man jobber på individ- og systemnivå. Hensikten med tilstedeværelsen er å være tilgjengelig for å kunne gi råd og veiledning til ansatte i skole og barnehage. Tilstedeværelsen kan også brukes til foreldresamarbeid/ foreldreveiledning, en-til-en veiledning av ansatte eller gruppeprosesser på avdeling. I arbeidet før utarbeiding av en sakkyndig vurdering, kan tilstedeværelsen brukes til veiledning og undring sammen med personalet på et lavterskelnivå jmf Frøyen sitt spesialpedagogiske hjul. Ansvarlig: PPT (gjennomføring og oppfølging) Deltakere: PPT og alle ansatte i barnehagen |
Ressursteam |
Strukturert møte som er beskrevet over. |
Samarbeidsmøte overgang barnehage – skole |
|
Vasshaug |
Lauvmakken |
Deltakere: Spesialpedagogisk koordinator på skolen, pedagogisk leder for de eldste i barnehagen, ved behov: styrer/styrerassistent Ansvarlig: Pedagogisk leder for de eldste barna Hyppighet: 1 gang i året nært skolestart Saksområde: Samarbeidsmøtet er et overgangsmøte hvor barnehagen møter skolen sammen med PP-tjenesten og gjennomfører samtaler om barnegruppen som kommer til å starte opp etter endt barnehageår. Hensikten med møte er å skape forutsigbarhet og trygghet til barna som kommer fra barnehagen. I møtet planlegges det også hvordan den nye læreren skaper relasjoner til den nye klassen ved å invitere til besøk og komme på besøk til barnehagen. Det er ønskelig at det utarbeides en forutsigbar plan for dette arbeidet. |
Deltakere: Spesialpedagogisk koordinator på skolen, pedagogisk leder for de eldste i barnehagen Ansvarlig: Pedagogisk leder for de eldste barna. Styrer skriver under dokumentasjon som leveres til skolen. Hyppighet: 1 gang i året nært skolestart Saksområde: Samarbeidsmøtet er et overgangsmøte hvor barnehagen møter skolen sammen med PP-tjenesten og gjennomfører samtaler om barnegruppen som kommer til å starte opp etter endt barnehageår. Hensikten med møte er å skape forutsigbarhet og trygghet til barna som kommer fra barnehagen. I møtet planlegges det også hvordan den nye læreren skaper relasjoner til den nye klassen ved å invitere til besøk og komme på besøk til barnehagen. Det er ønskelig at det utarbeides en forutsigbar plan for dette arbeidet. |
Samarbeidsmøte / Tverrfaglig samarbeidsmøte |
|
Vasshaug |
Lauvmakken |
Deltakere: Ansatte på barnets avdeling samt styrer, andre aktuelle instanser. Møtet bør bestå av så få deltakere som mulig, men så mange som nødvendig. Ansvarlig: Barnehagen ved pedagogisk leder Hyppighet: Ved behov Saksområde: Instansene prater sammen om hvordan de kan bidra til å ivareta barnet i et inkluderende og tilpasset miljø. Enhetene samsnakker om hvem som deltar på ansvarsgruppemøtet. |
Deltakere: Ansatte på barnets avdeling samt styrer, andre aktuelle instanser. Møtet bør bestå av så få deltakere som mulig, men så mange som nødvendig. Ansvarlig: Barnehagen ved pedagogisk leder Hyppighet: Ved behov Saksområde: Instansene prater sammen om hvordan de kan bidra til å ivareta barnet i et inkluderende og tilpasset miljø. Enhetene samsnakker om hvem som deltar på ansvarsgruppemøtet. |
Ansvarsgruppemøter |
|
Vasshaug |
Lauvmakken |
Deltakere: Pedagogisk leder som jobber med barnet, foreldre/foresatte, evt bruker og andre aktuelle instanser. Møtet bør bestå av så få deltakere som mulig, men så mange som nødvendig. Ansvarlig: Foreldre eier ansvarsgruppemøtet. Barnehagen er ansvarlig for innkalling basert på foreldres ønske rundt deltakere. Hyppighet: Hver 3. mnd Saksområde: Planlegge og evaluere tiltak for barn med behov for ekstra hjelp. BTI/Stafettlogg kan brukes som kommunikasjonsverktøy. Rutinebeskrivelse, se vedlegg:
|
Deltakere: Pedagogisk leder som jobber med barnet, foreldre/foresatte, andre aktuelle instanser. Møtet bør bestå av så få deltakere som mulig, men så mange som nødvendig. Ansvarlig: Foreldre eier ansvarsgruppemøtet. Barnehagen er ansvarlig for innkalling basert på foreldres ønske rundt deltakere. Hyppighet: Hver 3. mnd Saksområde: Planlegge og evaluere tiltak for barn med behov for ekstra hjelp. BTI/Stafettlogg kan brukes som kommunikasjonsverktøy. Rutinebeskrivelse, se vedlegg:
|
Undring / bekymring
-
Nivå 0
-
Kapittel 8 (aktivitetsplikten, skjerpet aktivitetsplikt)
-
Den spesialpedagogiske tiltakskjeden
-
Fase 1. Bekymringsfasen
-
Fase 2. Henvisning til PP- tjenesten
-
Fase 3. Sakkyndig vurdering av barnets behov
-
Fase 4. vedtaksfasen
-
Fase 5. Planlegging og gjennomføring
-
Fase 6. Evaluering og veien videre
-
Nivå 1
-
F.o.m aktivitetsplan 2?
-
Nivå 2
-
IP?
-
Spesialpedagogisk hjelp som ikke fungerer?
-
Nivå 3
Overganger
Overgang barnehage - skole
-
Plan for overgang barnehage - skole Salangen (PDF)
-
Plan for overgang barnehage - skole Salangen (Word)
- Arbeid i profesjonsfelleskapet
- Kort tekst fra rammeplanen
- Lærende møter
Maler og skjemaer
- Kartlegging (alle, noen, få)
- Henvisningsskjema PPT barnehage .docx (lenke til dokument Word)
- Henvisningsskjema PPT barnehage[1].pdf (lenke til dokument PDF)